dzień czekolady WTZ Ostoja Środa Śląska

12 KWIETNIA pod znakiem Słońca i słodyczy!

Z okazji międzynarodowego DNIA CZEKOLADY Warsztat Gospodarstwa Domowego WTZ Ostoja w Środzie Śląskiej przygotował dla wszystkich uczestników oraz terapeutów wspaniały poczęstunek. Każdy spróbował pysznego KRUCHEGO BLOKU CZEKOLADOWEGO kąpiąc twarze w Słońcu, z uśmiechami od ucha do ucha.

Warsztat arteterapii i rękodzieła załącza kilka pamiątkowych zdjęć z tego wydarzenia, a warsztat gospodarstwa domowego łatwy (i pyszny!) przepis na blok. Gorąco polecamy!

KRUCHY BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

Warstwa z białej czekolady:

  • 55 g masła
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 150 g białej czekolady
  • 50 g podpieczonego, preparowanego ryżu

Warstwa z czekolady deserowej:

  • 55 g masła
  • 2 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 125 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
  • 75 g podpieczonego preparowanego ryżu

Wykonanie:

  1. Posmarować cienko masłem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć pergaminem.
  2. Aby przygotować warstwę z białej czekolady, należy roztopić masło, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
  3. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać.
  4. Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.
  5. Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić masło, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
  6. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać. Przełożyć na stwardniałą warstwę białej czekolady i schładzać w lodówce, aż kolejna warstwa również stężeje.
  7. Wyjąć blok z formy i ostrym nożem ostrożnie pokroić na małe, kwadratowe kawałki.

Smacznego!

images/czekolada1_d.jpgimages/czekolada2_d.jpgimages/czekolada3_d.jpg

Wesprzyj nas

Artyści/stki Codzienności

Program zintegrowanych działań zdrowotnych

Należymy do

logo pfzw2Dolnośląska Rada ds. Młodzieży

sieć MPD

WSON

Czym jest MPD

Czym jest MPD?

Autyzm - co to znaczy?

Autyzm - co to znaczy?

Prezentacja WTZ

WTZ Ostoja Wrocław